Budgetverzekering

Een budgetverzekering is een vorm van een basisverzekering die sinds 2014 in omloop is gekomen. Achmea, VGZ, CZ en Menzis kwamen in 2014 met een nieuw soort polis, namelijk de budgetverzekering. Dit is eigenlijk hetzelfde als een naturaverzekering. Dit houdt in dat wanneer je zorg nodig hebt, je verplicht bent om naar de zorgverlener te gaan waar je zorgverzekering een contract mee heeft afgesloten, anders zul je de kosten voor eigen rekening moeten nemen.

Verschil budgetverzekering en naturaverzekering

Er is echter wel een klein verschil tussen een gewone naturaverzekering en een budgetverzekering. Bij een budgetverzekering kun je naar nog minder zorgverleners dan bij een naturaverzekering. Daarnaast zijn budgetverzekeringen vaak helemaal online of kun je voor herhaalrecepten alleen op een apotheek op het internet terecht. Het voordeel van een budgetverzekering is wel dat deze vaak goedkoper is dan een naturaverzekering of een restitutieverzekering. De premie is zo laag omdat de verzekeraar contracten afsluit om de koster zo lager te houden, maar ze doen dit maar met een beperkt aantal ziekenhuizen. Bovendien hoef je geen rekeningen te betalen of voor te schieten, de zorgverzekering neemt dit voor z`n rekening. Als je gezond bent en weinig premie wilt betalen, kan een budgetverzekering dus zeker een optie zijn.

Nadelen budgetverzekering

Het nadeel van een budgetverzekering is dat je maar naar een beperkt aantal zorgverleners kunt gaan. Wanneer je bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis wilt gaan, zul je een deel van de kosten zelf moeten betalen en bij een ziekenhuisopname kan dit bedrag helaas flink oplopen. Dit is anders voor spoedeisende hulp, daarvoor kun je wel altijd naar het ziekenhuis van je keuze. Daarnaast moet je met een budgetverzekering alles via het internet doen, dus een makkelijke toegang tot internet is wel een vereiste voor een budgetverzekering. Om te kijken of een budgetverzekering iets voor jou is kun je deze zorgvergelijker gebruiken. Je ziet dan alle voors en tegens overzichtelijk naast elkaar staan en kunt zo een juiste beslissing nemen.