Zorgvergelijker 2020

Zorgverzekeringen: iedereen in Nederland is wettelijk verplicht om er een hebben. Je zorgverzekering dekt een deel van de kosten die je maakt voor zorg, bijvoorbeeld in geval van ziekte. Een zorgverzekering wordt verplicht vanuit de overheid, maar niet aangeboden vanuit de overheid. Wel houdt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) toezicht op de zorgmarkt. De Nza controleert bijvoorbeeld de prijzen en polissen van de zorgverzekeraars en of zij zich houden aan de regels die zijn opgesteld. De minister van Volksgezondheid beslist over wat in het basispakket zit. Daarmee geld voor zorgverzekeringen dat deze veelal op elkaar lijken. Er zit echter veel verschil in aanvullende voorwaarden en zorgpremie die je voor je verzekering betaald. Daarom is het handig om een zorgvergelijker te gebruiken om eenvoudig de verschillen tussen de verschillende verzekeraars te kunnen zien.

Vergelijk alle zorgverzekeraars met onze Zorgvergelijker 2020

Het werkt heel gemakkelijk in 3 simpele stappen.

1: Vul uw gegevens in 2: Selecteer de verzekeraars 3: Klik op vergelijk OF: Bekijk direct

Wat is een zorgverzekeraar?

Een zorgverzekeraar is dus een commercieel bedrijf. De enigste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk zijn Unive en VGZ. Daarnaast zijn er in tegenstelling tot wat veel mensen denken slechts negen grote zorgverzekeraars, alle andere verzekeraars vallen onder een van deze negen grote aanbieders. Dit zijn Achmea Groep, VGZ, ASR, CZ, Menzis, Eno, ONVZ, Zorg en Zekerheid en DSW.

  1. Achmea Groep bestaat uit Zilveren Kruis Achmea, Interpolis, Pro Life, FBTO, De Friesland, Avéro Achmea, Kiemer, ZieZo, Ik!, YouCare, IAK, Aevitea, C4me en OZF Achmea.
  2. VGZ bestaat uit Univé, VGZ, IZZ, IZA, UMC Zorgverzekeringen, Besured, De Goudse, United Consumers, Trias, Promovendum, National Academic, Aevitea, ZEKUR, Bewuzt en IAK Verzekeringen.
  3. CZ bestaat uit CZ, CZ Direct, Ohra en Delta Lloyd.
  4. ASR bestaat uit ASR, Ditzo, De Amersfoortse en Aevitea.
  5. Menzis bestaat uit Menzis, HEMA, Azivo, PMA en AnderZorg.
  6. Eno bestaat uit Salland, Salland ZorgDirect, Energiek en HollandZorg.
  7. ONVZ bestaat uit ONVZ, VvAA en PNOzorg.
  8. DSW bestaat uit DSW, InTwente en Stad Holland.
  9. Zorg en Zekerheid bestaat tot slot uit Zorg en Zekerheid en AZVZ.

Je zorgverzekering is dus eigenlijk een merk van een van deze negen verzekeringsmaatschappijen. Toch zijn al deze merken verschillend. Ze hebben verschillende contracten met zorgaanbieders, verschillende prijzen en een verschillende doelgroep. Daarom is het zinvol om de diverse zorgverzekeringen te vergelijken. Let op: je kunt niet altijd overstappen van zorgverzekeraar, dit kan doorgaans maar één keer per jaar. Uitzonderingsgevallen zijn een scheiding, als je 18 jaar wordt of als je na lange tijd terug uit het buitenland komt. Lees hier meer over op de zorgverzekeringen pagina. Verder kun je hieronder meer lezen over zorgverzekeringen, zorgverzekeraars, hoe je ze vergelijkt en waar je op moet letten tijdens het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering.

Basis zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt sommige onderdelen in de zorg maar lang niet alle. Je kunt namelijk nog een aanvullende zorgverzekering erbij nemen. Voor alle basisverzekeringen geldt een minimaal eigen risico, dit bedrag is landelijk vastgelegd. Het eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt en dat niet vergoedt wordt door je verzekeraar. Hierover volgt later meer informatie. Binnen het basispakket vallen onder andere:

  • ziekenhuisopnames
  • medicijnen
  • zorg door huisartsen, specialisten en verloskundigen
  • wijkverpleging
  • geestelijke gezondheidszorg door een specialist
  • ergotherapie en logopedie
  • kraamzorg
  • 3 ivf-behandelingen
  • behandelingen door de kaakchirurg
  • vlokkentesten of vruchtwaterpuncties
  • en meer.

Let op: de inhoud van het basispakket verandert jaarlijks een beetje. Voor het complete en meest actuele overzicht kun je terecht bij de Rijksoverheid.

Aanvullende verzekeringen

Is het basispakket niet voldoende voor je en wil je je graag extra verzekeren? Bij een zorgverzekering kun je zelf kiezen welke dekkingen je wilt. Hoe meer je verzekert, hoe meer zorgpremie je betaalt. Aanvullende verzekeringen zijn bedoeld om specifieke zorgzaken te verzekeren. Je kunt jezelf hiermee verzekeren voor zaken waar jij denkt veel kosten voor te zullen maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tandartskosten. Bekijk of het echt nodig is om je extra te verzekeren voor de tandarts. Als je twee keer per jaar naar de tandarts gaat en nooit een behandeling nodig hebt, is het voordeliger om de kosten zelf te betalen en geen tandartsverzekering af te sluiten.
  • Fysiotherapie. Is het voor jou nodig om fysiotherapie te volgen, dan kun je als volwassenen een aanvullende verzekering nemen voor een bepaald aantal behandelingen. Bij jongeren onder de 18 worden de eerste 9 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed.
  • Bril en/of lenze. Als je een bril of lenzen hebt is het handig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Wel is het belangrijk om te weten dat lenzen en brillen niet volledig worden vergoed en dat zorgverzekeraars afspraken hebben bij bepaalde opticiens.
  • Buitenland dekking. Als je veel in het buitenland zit is het voordeliger om een aanvulling te doen op je basispakket. In het buitenland zijn de kosten in de zorg namelijk vaak veel hoger.

Deze vier aanvullende verzekeringen worden vaak gekozen, uiteraard zijn er nog veel andere aanvullende verzekeringen.  Ben je van plan komend jaar te bevallen? Dan kun je je extra verzekeren voor kraamzorg. Je kunt je zorgverzekering dus helemaal naar jouw wensen en levensstijl inrichten.

Premie voor zorgverzekeringen

De premie is het bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekeraar betaalt om het recht te krijgen om de kosten die je maakt te verhalen. Deze premie verschilt op basis van het eigen risico, per verzekeraar, maar ook per gekozen pakket. Een uitgebreidere dekking brengt meer zekerheid met zich mee. Je kunt dan in meer situaties beroep doen op je verzekering. Een uitgebreidere dekking brengt uiteraard ook een hogere premie met zich mee.

Eigen risico van je zorgverzekering

Buiten het feit dat het verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten is het ook verplicht een eigen risico te hebben. Dit bedrag was in 2018 € 385,-, maar dit verandert jaarlijks. Voor iedereen is het minimale eigen risico namelijk hetzelfde bedrag. Zelf kun je je eigen risico wel hoger zetten, maar niet lager. Als je je eigen risico verhoogt, wordt je maandelijkse of jaarlijkse zorgpremie lager maar als je dan zorgkosten maakt moet je daarvan een groter deel zelf betalen. Je kunt voor jezelf uitmaken of een hoger eigen risico gunstig is voor jou. Verwacht je veel kosten te maken die onder de basisverzekering vallen, dan is het verstandig om voor het minimale eigen risico te kiezen. Als je verwacht dat je niet veel zorgkosten gaat maken is het voor jou gunstig om je eigen risico iets hoger te zetten. Zo betaal je minder premie en als het echt zo uitkomt dat je weinig kosten maakt, ben je dus veel goedkoper uit dan wanneer je eigen risico op het laagste niveau staat en je dus onnodig meer premie betaalt.

Soorten zorgpolissen

Een zorgpolis is een polis opgesteld door de zorgverzekeraar en bepaalt de dekking van de zorgverzekering. Zorgverzekeraars hebben een natura polis, restitutie polis, en een budget verzekering. Maar wat is hier nou het verschil tussen? Hieronder leggen we het uit.

Naturapolis

Als de naturapolis in je pakket zit dan moet je je laten behandelen bij een zorgaanbieder waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je dit niet doet moet je de rekening van de behandelaar zelf betalen. Ook komt het wel eens voor dat sommige behandelingen bij een aangesloten behandelaar ook niet vergoed worden. Naturapolis betekent ook wel gecontracteerde zorg.

Restitutiepolis

Met de restitutiepolis ben je vrij om zelf een zorgaanbieder uit te zoeken waar je behandeld wilt worden. Je kunt dus bij alle ziekenhuizen, fysiotherapeuten, chirurgen, klinieken en andere behandelaars terecht voor zorg. Belangrijk om te weten is dat je in enkelen gevallen zelf moet bijleggen of de rekening voor moet schieten. Restitutiepolis betekent ook wel vrije zorgkeuze.

Budgetpolis

Bij de budgetpolis krijg je net als bij de naturapolis ook te maken met gecontracteerde zorg. Alleen kun je met de budgetpolis bij nog minder zorgverleners terecht. Dit kan dus betekenen dat er in jouw buurt geen zorgverleners zijn die bij jouw zorgverzekeraar zijn aangesloten.

Zorgverzekeringen 2025 vergelijken

Allesoververzekeringen.info helpt je graag bij het vinden van de beste en goedkoopste zorgverzekering in 2025. Wij garanderen je dat je een zorgverzekering vindt die bij je past maar ook een die het goedkoopste is in zijn klasse. Dit gebeurt allemaal met het vergelijken van zorgverzekeringen. Als je begint met het vergelijken van je zorgverzekering 2025, krijg je eerst een aantal vragen van ons die je kunt invullen om zo de voor jou beste verzekeringen naar boven te halen. Je mag eerst je persoonlijke gegevens invullen, zoals je geboortedatum. Vervolgens kun je aangeven waar je graag dekking voor zou willen, in welke aanbieders je geïnteresseerd bent of bij welke zorgverzekeraars je juist liever niet verzekerd wilt zijn. Je krijgt nu een overzicht van de zorgverzekeringen die bij je passen en welke premies ze hanteren. Door bij de zorgverzekering op bekijken te klikken ga je naar de website van de verzekeraar. Hier krijg je uitgebreid uitleg over de betreffende verzekering. Je kunt je direct inschrijven bij je nieuwe zorgverzekering en je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd. Je hebt dus binnen 10 minuten een goede zorgverzekering afgesloten voor 2025 en je bespaart ook nog eens een hele hoop geld doordat je de allergoedkoopste zorgverzekering hebt.

Voor het vergelijken (en afsluiten) van een zorgverzekering via Allesoververzekeringen.info betaal je niets extra`s. In de meeste gevallen krijg je zelfs korting. Als je besluit om bij een bepaalde verzekeraar een zorgverzekering af te sluiten, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Op die manier verdienen we ons geld. De klant, jij dus, betaalt daar echter niet meer voor. Daarnaast heeft de vergoeding geen invloed op je vergelijking. Het is dus niet zo dat de verzekeraar van wie wij de hoogte vergoeding krijgen bovenaan staat. De vergelijking wordt gemaakt aan de hand van de door jou opgegeven voorkeuren. Daarnaast kun je door te vergelijken zelf invloed uitoefenen op de voorwaarden van de polis. Verzekeraars die in vergelijkers zien dat ze te hoge prijzen hebben, of die zien dat er vaak gezocht wordt naar een bepaalde voorwaarden, zijn wel eens bereid om hun voorwaarden of prijzen aan te passen.

Zorgverzekering afsluiten

Eenmaal per jaar, op 1 januari, kun je je weer opnieuw oriënteren op de verzekeraars. Je kunt vergelijken wie de meest interessante zorgverzekeringspremie heeft tegen de voor jou beste voorwaarden. Je kunt aangeven wat je graag verzekerd wilt hebben en hoe hoog je jouw eigen risico wilt instellen. Binnen een paar minuten heb je de beste en goedkoopste zorgverzekeringen gevonden die aan al je wensen en eisen voldoen, zonder dat het je veel tijd heeft gekost. De zorgverzekeringen die voor jou het voordeligst zijn en dus degene die we voor je vergelijken, zijn uitgekozen op hoeveel extra dekking je naast de basisverzekering wilt en hoe hoog je jouw eigen risico wilt. Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit wordt de huidige verzekering automatisch voor je opgezegd.

Direct je zorgverzekering online afsluiten

Weet je al precies voor welke zorgverzekering je gaat dit jaar? Dan is vergelijken natuurlijk niet meer nodig, maar uiteraard kun je bij ons ook je gewenste zorgverzekering afsluiten. Je selecteert dan gewoon de zorgverzekeraar of het product dat je wenst en je kunt snel en gemakkelijk terechtkomen op de juiste pagina voor jouw verzekering.

Zorgverzekering na 1 januari afsluiten

Tot en met 31 januari kun je nog overstappen naar een andere verzekering, op de voorwaarde dat je zelf voor 31 december je zorgverzekering hebt opgezegd. Je verzekering gaat dan nog op tijd in. Heb je jouw huidige verzekering niet voor 31 december opgezegd dan kun je pas het jaar daarna een nieuwe zorgverzekering nemen. Als je voor die tijd je zorgverzekering al hebt afgesloten wordt je huidige verzekering automatisch opgezegd en gaat je nieuwe zorgverzekering op 1 januari 2025 in.
Na de maand januari kun je niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering. Wel zijn er een aantal uitzonderingen voor als je in een bijzondere situatie terecht komt. Het gaat om de volgende situaties:

  • Als je 18 jaar wordt, dan moet je je eigen zorgverzekering gaan afsluiten en sta je niet meer ingeschreven op de zorgverzekering van je ouders.
  • Als je terug komt van een tijdje in het buitenland.
  • Als je uit een militair dienstverband komt.
  • Als je gaat scheiden. Als je bij één zorgverzekeraar onder een gezamenlijke zorgverzekering ingeschreven staat, moet je allebei een andere zorgverzekering nemen.
  • Als de polisvoorwaarden tussentijds gewijzigd worden.
  • Omdat je om een andere reden nog geen zorgverzekering hebt.

Als één van deze uitzonderingen bij jou horen kun je overstappen of een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je bent namelijk wel verplicht om minimaal het basispakket van de zorgverzekering te hebben.

Tussentijds je zorgverzekering wijzigen

Tussentijds een aanpassing doen aan het pakket van je huidige zorgverzekering, is bij een aantal zorgverzekeraars mogelijk. Je kunt bij sommige zorgverzekeraars één keer in het jaar je zorgverzekering tussentijds wijzigen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, je een kind gaat adopteren, je gaat trouwen of als je gaat samenwonen en dus verhuizen. Je kunt dan de dekking voor bepaalde aanvullende verzekeringen verhogen. Ook kun je bij sommige zorgverzekeraars het hele jaar door modules aanzetten. Je aanvullende verzekeringen kun je niet verlagen of uitzetten.

Zorgverzekering voor studenten

Als je als gezin zorgverzekeringen gaat uitzoeken let je op andere dingen dan wanneer je student bent. Als je ouder bent moet je vaak meer letten op ziektekosten dan een student. Dit komt omdat jongeren meestal gezond zijn. Daarom kun je als student besparen op je basisverzekering door een hoog eigen risico te nemen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je een speciale studentenverzekering nemen. Bij Allesoververzekeringen.info kun je de voordeligste zorgverzekeringen, dus ook voor studenten vergelijken.

Tips voor een goedkope zorgverzekering

Tot slot willen we je een aantal tips meegeven om een goedkope zorgverzekering te kunnen afsluiten. Let op: bekijk altijd wat je nodig hebt, bespaar niet op zorg waarvan je vooraf zeker weet dat je die nodig hebt. Onderstaande tips zijn enkel bedoeld om zo goedkoop mogelijk een zorgverzekering te kunnen afsluiten:

  • Verhoog je eigen risico. Op je premie kun je flink besparen door je eigen risico te maximaliseren. Houd er wel rekening mee dat áls je zorgkosten maakt, je (in het begin) een groot deel daarvan uit eigen zak zult moeten betalen.
  • Betaal in één keer. De meeste mensen betalen hun zorgverzekering maandelijks. Door het jaarbedrag in één keer af te lossen, bespaar je op de premie en betaal je dus minder.
  • Kijk of je een collectiviteitskorting kan krijgen via je werkgever. Je kunt vaak wel 10% besparen op je premie. Kijk wel evengoed of je verzekering dan de goedkoopste is.
  • Kies voor een internetverzekering. Als je online je verzekering afsluit betaal je voor dezelfde verzekering dezelfde prijs.

Heb je vragen over het vergelijken van een zorgverzekering, over onze zorgvergelijker 2025 of over een andere zorgverzekeraar? Neem dan contact met op met het Alles over verzekeringen portaal. We helpen je graag aan een goede, goedkope zorgverzekering!