Restitutieverzekering

Wanneer je zorgverzekeringen gaat vergelijken, kom je al gauw in aanmerking met termen als naturaverzekering en restitutieverzekering. Termen die je normaal gesproken niet gauw hoort en je kunt je er moeilijk meteen iets bij voorstellen. Hieronder lees je meer informatie over de restitutieverzekering en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een restitutieverzekering?

Een restitutieverzekering is een soort zorgverzekering. Wanneer je kiest voor een restitutieverzekering, wil dat zeggen dat je vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. In andere woorden: de keuze is geheel aan jou of je naar de fysiotherapeut in je eigen dorp gaat of die in de stad. Of dat je naar de apotheek bij jou op de hoek gaat of naar een online apotheek. De rekening die je van de zorgverlener ontvangt, moet je dan wel voorschieten en achteraf declareren bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt dan de kosten, mits deze binnen je zorgverzekering vallen. Hou er wel rekening mee dat je soms niet álle gemaakte kosten terugkrijgt wanneer je hebt betaald voor een behandeling bij een niet-gecontrateerde zorgverlener. Dan wordt alleen een marktconform bedrag vergoed. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om voor de behandeling hiernaar te informeren.

Voor-en nadelen van een restitutieverzekering

Het voordeel van een restitutie verzekering mag duidelijk zijn: je kunt zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en welke zorg je dus ontvangt. Het nadeel dat eraan kleeft, is dat je vaak wel iets meer betaalt dan voor een naturaverzekering en dat je de gemaakte kosten eerst zelf voor moet schieten. Wanneer je dit allemaal geen probleem vindt, is de restitutie verzekering een goede keuze!