Hypotheken

Wanneer je een huis gaat kopen, zul je waarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek betekent een geldlening voor de koop van een huis. Het huis dient hierbij als onderpand. Aan het einde van de periode van de looptijd van de hypotheek is deze lening terugbetaald. Diegene die de hypotheek heeft moet een rente betalen over de hypotheek aan die financiële instelling. De afbetaling van de rent verloopt doorgaans maandelijks waarbij de hypotheek iedere maand steeds meer wordt afgelost. Dit laatste hoeft echter niet.

Hypotheekvormen en hypotheekaanbieders
Er zijn namelijk meerdere vormen hypotheken. Zo is er een aflossingsvrije hypotheek. Dit houdt in dat de lener alleen rente over de hypotheek betaald en dat er vooraf geen datum wordt afgesproken waarom de hypotheeklening helemaal terugbetaald dient te zijn. Verder zijn er nog veel meer vormen van hypotheken als een tophypotheek, dit is een hypothecaire lening voor een bedrag dat meer dan 90% van de waarde van het huis bedraagt. Er zijn tegenwoordig enorm veel aanbieders van hypotheken die allemaal veel reclame maken. Het kan goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is in ieder geval belangrijk om niet alleen het goedkoopste rentetarief te zoeken, ook de voorwaarden zijn belangrijk. Je wil natuurlijk de minste maandlasten hebben voor jou hypotheek.

Hypotheekaanbieders vergelijken
Online kun je de rente die jij moet betalen voor een bepaalde hypotheek snel berekenen. Dit kan ook bij een maximale hypotheek. Je geeft een aantal gegevens in xoals je leeftijd en inkomen en eventueel de overwaarde van je huidige woning, de belastingschijf waarin je valt, het bedrag aan te betalen leningen en je alimentatie in de maand.