Lijfrenteverzekering

Een lijfrente betekent letterlijk ‘een verzekering van het lijf’. Dit houdt in dat de verzekering echt op jou slaat en dat de verzekering ophoudt als jij overlijdt. Met een lijfrente verzeker je jezelf van een extra inkomen op een vooraf bepaald tijdstip. De meeste mensen krijgen de lijfrenten uitgekeerd als zij de leeftijd van 65 bereiken, zodat zij een inkomen hebben voor de oudere jaren.

De voordelen van een lijfrente
Voor een lijfrente sparen heeft een aantal voordelen. Ten eerste krijg je dankzij de lijfrente een hele smak geld waarvan je kunt rondkomen. Als je de lijfrente opspaart tot je 65e, dan kun je hiermee een eventueel tekort opvangen in je pensioen. Ook kun je hiermee je ondernemersrisico vermijden, door het pensioen buiten de onderneming te houden. Ten slotte laat je jouw nabestaanden zo in goede staat achter. Check een verzekeringsmaatschappij voor overige voordelen in verband met je persoonlijke situatie: leeftijd, geslacht, tijdspan, garantie, beleggingen en langstlevenden.

De op- en afbouw van de lijfrente
In de opbouwfase betaal je maandelijks, per kwartaal of per jaar een bepaalde premie aan jouw verzekeringsmaatschappij. Je kunt de lijfrente ook afkopen door het bedrag in één keer te betalen. In deze fase bepaal je tevens wanneer de afbouwfase begint. Hoe later je jezelf toegang geeft tot de lijfrente, hoe hoger de uitkering. Er is wel een kans dat het belastingtarief hoger zal uitvallen. In de afbouwfase moet je kiezen hoeveel (jaren) en waar (verzekeraar) je de lijfrente wilt krijgen.