Zorgverzekering

Een zorgverzekering, ook wel basisverzekering, is een ziektekostenverzekering die verplicht is voor iedereen in Nederland. De zorgverzekering gaat over noodzakelijke genezing in de gezondheid. De nieuwste zorgverzekeringswet geldt vanaf 1 januari 2006. Een zorgverzekering kent een verzekering- en acceptatieplicht: iedereen moet zich verzekeren en de verzekeringsmaatschappij is verplicht de verzekeringnemers te accepteren voor de basisverzekering. De overheid bepaalt de basisdekking voor jou. Het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Bij zorgverzekeraars kun je meestal kiezen voor verschillende soorten polissen. 

Wanneer ben je verplicht?

Nederlandse ingezetenen zijn verplicht een zorgverzekering uit te kiezen. Hieronder vallen de mensen die werkzaam zijn in het buitenland voor een Nederlandse overheid of ambassade, buitenlandse werknemers die in dienst zijn in Nederland en bemanning van schepen en dergelijke, die de thuishaven in Nederland hebben. Als je verplicht bent verzekerd voor de AWBZ, dan ben je ook verplicht verzekerd voor de zorgverzekering. Bij grensarbeiders geldt het land van de belasting.

Wat gebeurt er als ik me niet verzeker?

Zoals eerder is vermeld, móet iedereen een zorgverzekering afsluiten. Als je geen zorgverzekering uitkiest, dan krijg je een boete die 130% van de nominale premie betreft. De nominale premie is de richtpremie, die het Ministerie vaststelt. Je kunt zelfs achteraf een boete krijgen als blijkt dat je een bepaalde periode geen zorgverzekering hebt gehad. Zorg dus dat je altijd een zorgverzekering hebt.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Zoals we je al eerder hebben verteld is het basispakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de polissen. De meeste zorgverzekeraars hebben 3 verschillende polissen die gekoppeld zijn aan het basispakket. Ook worden dit wel natura polissen en restitutie polissen genoemd. Hierdoor kan het voorkomen dat je een behandeling niet 100% vergoed krijgt bij een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft. Als je kiest voor een zorgverzekering met beperkte keuzemogelijkheden is het verstandig te checken of een ziekenhuis bij jou in de buurt is gecontracteerd.
Direct vergelijken