Wat is een verzekering?

Veel mensen vragen zich af wat een verzekering is. Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen: een verzekeraar en een verzekeringnemer. Maar wat is een verzekering nu precies? Met een verzekering dekt de verzekeringnemer een bepaald risico af dat hij niet zelf wil dragen. En dan de volgende vraag: wie zijn verzekerd? Iedereen kan een verzekering afsluiten en het opzeggen van een verzekering gaat net zo snel. Goed advies van een verzekeringsagent is soms wel aan te bevelen. Zoek dan een verzekeringsagent bij je in de buurt op. Bijvoorbeeld via deze Bedrijfstelefoongids online bedrijvengids. Bekijk hier de soort verzekeringen die er zijn.

Soorten verzekeringen

Je weet nu wat een verzekering is, maar welke soorten verzekeringen zijn er? De verzekeringen kun je indelen in een schadeverzekering of sommenverzekering. Bij een schadeverzekering gaat het om de bescherming van het vermogen van de verzekeringnemer. Denk aan brand, schade of diefstal: bijvoorbeeld een inboedelverzekering, zorgverzekering, opstalverzekering, autoverzekering. Bij een sommenverzekering krijgt je een bedrag dat van te voren is afgesproken bij een bepaald voorval. Het gaat hierbij om leven en gezondheid, vandaar dat het bijna altijd levensverzekeringen betreft.

Voordelen en nadelen verzekering

Iedere verzekering heeft voordelen en nadelen; daarvoor kun je terecht bij de verzekeraar. Er zijn echter ook algemene voordelen en nadelen van verzekeringen. Een schadeverzekering heeft elke maand een vaste premie die je moet betalen, maar je krijgt bij schade en dergelijke wel het totale schadebedrag terug. De voordelen van een levensverzekering zijn dat je jouw nabestaanden niet zonder iets achterlaat bij overlijden en je zit niet iedere maand vast aan een geldbedrag, zoals bij de schadeverzekering wel is. Nadeel is dat je geen geld krijgt als je op de afgesproken datum nog leeft.