Opzeggen verzekering

Sinds kort kun je verzekeringen in korte tijd opzeggen, want verzekeringsmaatschappijen mogen particuliere schadeverzekeringen niet langer stilzwijgend verlengen. Dat wil zeggen, zij mogen niet zomaar de verzekering verlengen, zonder dat zij hebben gevraagd of je de verzekering wil opzeggen. Vanaf nu vermeldt de verzekeringsmaatschappij dus wanneer jouw verzekering wordt verlengd. Een verzekering opzeggen gaat eenvoudiger, zodat je kunt profiteren van een goedkoper of beter aanbod.

Je huidige verzekering opzeggen
Als je jouw huidige verzekering wilt opzeggen die je meer dan een jaar geleden afsloot, dan kun je de verzekering per direct opzeggen. Uiteraard hangt het er vanaf wat er in het contract staat dat je hebt ondertekend. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven je een opzegtermijn van een maand voor de opzegging van je verzekering. Heb je een meerjarig contract? Dan kun je jouw verzekering pas opzeggen na afloop van het contract. Anders gelden twaalf maanden als de limiet.

Wanneer geldt deze regeling?
De regeling voor het opzeggen van je verzekering geldt alleen voor verzekeringsmaatschappijen die lid van het Verbond voor Verzekeraars en die schadevergoedingen aanbieden. Het gaat onder andere om het opzeggen van de autoverzekering en reisverzekering. Verzekeringsmaatschappijen die niet zijn aangesloten bij het Verbond zijn tot niets verplicht. Telefoonverzekeraars vallen er bijvoorbeeld buiten. De regeling voor het opzeggen van je verzekering is ingegaan per 1 januari 2010, voor 3 jaar!