Levensverzekering

Levensverzekeringen vallen onder de zogenaamde sommenverzekeringen. Ze zijn uitsluitend bedoeld om personen te verzekeren. Met de verzekeraar wordt een verzekerde som afgesproken, die uitkeert onder de omstandigheden vastgelegd in de levensverzekering. Levensverzekeringen keren niet alleen uit op een afgesproken moment wanneer de persoon nog in leven is. Ze kunnen ook uitkeren in geval van overlijden van de verzekerde. Sommige verzekeraars keren in beide gevallen uit.

Soorten levensverzekeringen

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. De overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit wanneer de verzekerde komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Deze levensverzekering is bedoeld om de nabestaanden financieel bij te staan. De uitvaartverzekering wordt daarentegen afgesloten om een begrafenis of crematie mee te betalen en keert in een keer uit. Een levensverzekering die uitkeert wanneer je nog in leven bent is bijvoorbeeld de lijfrenteverzekering. Je ontvangt een bedrag wanneer je met pensioen gaat. Een kapitaalverzekering wordt vaak afgesloten met een hypotheek, om zo de schuld te kunnen aflossen.

Voor- en nadelen aan levensverzekeringen

Het is niet verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Wanneer je financiële situatie het echter niet toelaat om na je overlijden voor nabestaanden te kunnen zorgen, zou dat een reden kunnen zijn om deze verzekering juist wel af te sluiten. Hetzelfde geldt voor de lijfrenteverzekering. Zo kun je makkelijk sparen voor je pensioen. De hoogte van de premie kan voor sommige mensen echter een reden zijn om geen levensverzekering af te sluiten. Er is verder een risico dat je buiten de verzekeringsperiode komt te overlijden en de verzekering niets uitkeert. Het is belangrijk de verschillende verzekeraars te vergelijken, zodat je een bedrag betaalt dat voor jouw situatie haalbaar is.