Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdingsrisicioverzekering is een levensverzekering. Dat wil zeggen: je verzekert je leven. Wanneer je overlijdt, ontvangen je nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag van de verzekering. Het kan echter ook dat een overlijdensrisicoverzekering altijd wordt uitgekeerd. In dit geval is er geen einddatum. Dankzij een overlijdensrisico verzekering staan jouw nabestaanden niet met lege handen als jij overlijdt, zodat zij misschien wel de hypotheek kunnen afbetalen of iets dergelijks.

Soorten verzekeringen
Er zijn verschillende verzekeringen voor jouw overlijdensrisico. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een tijdelijke overlijdingsrisicoverzekering (zo gaat het meestal), een levenslangse verzekering (zoals een uitvaartverzekering) en een overlijdensriscioverzekering voor de vaste termijn. De verzekering voor de vaste termijn is een tijdelijke verzekering, alleen krijg je jouw verzekering pas na overlijden. De premie voor een levenslange verzekering is meestal hoger dan die van een
tijdelijke verzekering. Je kunt het beste bespreken met je verzekeringsmaatschappij wat een optie is voor jou.

Is dit hetzelfde als een uitvaartverzekering?

Een overlijdensriscioverzekering is bijna hetzelfde als een uitvaartverzekering. Jouw nabestaanden ontvangen een bedrag wanneer jij komt te overlijden. Met dit geld kun je dus bijvoorbeeld een uitvaart regelen; een uitvaartverzekering is daarvoor specifiek bedoeld. Met een overlijdensriscio- verzekering hoef je dit geld niet per se aan de uitvaart te besteden. Je kunt het bijvoorbeeld ook aan schulden of iets dergelijks uitgeven. Ook dit kun je het beste eerst met je verzekering bespreken.