Nabestaandenverzekering

Wanneer iemand komt te overlijden, valt er soms ook een inkomen weg binnen een gezin. Een nabestaandenverzekering zorgt ervoor dat je familie goed verzorgd achterblijft. Je ontvangt door deze verzekering vervangende inkomsten, waardoor nabestaanden niet in geldnood komen na een overlijden. Er wordt een uitkering (een deel van het weggevallen inkomen) verstrekt door de verzekering, die maandelijks of in een keer kan worden voldaan. Meestal ontvangen nabestaanden de uitkering maandelijks, zodat het extra inkomen wordt behouden en niet ineens wordt uitgegeven. De hoogte van de uitkering wordt zelf vastgesteld. Het is niet verplicht een nabestaandenverzekering af te sluiten, maar je maakt de financiële situatie voor nabestaanden er een stuk aangenamer op.

Nabestaandenverzekering afsluiten of niet?

De nabestaandenverzekering wordt afgesloten, om nabestaanden na een overlijden financieel te ondersteunen. In sommige pensioensregelingen is ook een nabestaandenpensioen opgenomen. Dit is echter niet bij alle pensioenen het geval. Het kan dan voordelig zijn om te kiezen voor een nabestaandenverzekering. Naast een vaste maandelijkse uitkering, kan de nabestaandenverzekering ook maandelijks een bedrag verstrekken voor studerende kinderen. Er zitten met andere woorden verschillende voordelen aan het afsluiten van een verzekering voor nabestaanden.

Premie van nabestaandenverzekering aftrekbaar of niet?

Wanneer je ervoor kiest de uitkering maandelijks te ontvangen, is je premie vaak fiscaal aftrekbaar. Wil je het bedrag liever in één keer ontvangen, dan is de premie niet aftrekbaar. Een voordeel van de laatste optie is echter dat je over het bedrag dat je ontvangt geen belasting hoeft te betalen.