Nabestaanden

Het is het een emotionele gebeurtenis wanneer iemand het leven verlaat. Rouw en verdriet gaan samen met het regelwerk van een waardig afscheid. Naast deze grote aspecten van een uitvaart komen er vaak ook verschillende financiële kwesties aan de orde. Om te voorkomen dat je onbedoeld met hoge kosten komt te staan, kun je een nabestaandenverzekering afsluiten. Hierin heb je de keuze uit verschillende soorten. Dit zijn de keuzemogelijkheden:

Geen verplichting

Anders dan bij de basisverzekering voor de zorg, is het niet verplicht om een nabestaanden verzekering af te sluiten. Het is dus aan jezelf om te overwegen of je een nabestaandenverzekering geschikt vind, en zo ja, welke vorm hiervan van toepassing is. Er zijn verschillende soorten nabestaandenverzekeringen, ieder verzekert zich voor een ander pakket risico´s. Door jou situatie en risico´s goed in kaart te brengen kun je kiezen voor de juiste nabestaande verzekering.

Premie

Net zoals bij iedere andere verzekering dient er een periodieke premie betaalt te worden om aanspraak te mogen doen op de verzekering. De hoogte van deze premie is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Eigen risico, het bedrag dat zelf betaalt dient te worden in geval van aanspraak
  • Dekking, de breedte van de risico`s die gedekt worden
  • Risico, de kans dat het verzekerde geval voor doet in jouw geval
  • De premie kun je, door keuzes te maken, zelf beïnvloeden.
  • Verschillende soorten nabestaandenverzekering

Nabestaanden kunnen verschillende financiële risico`s, dit is afhankelijk van de situatie van jou en de persoon die het leven gelaten heeft. Zo kun je jezelf verzekeren tegen de kosten van je uitvaart, maar ook tegen het financiële risico dat ontstaat als je zelf overlijdt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als je een bedrijf hebt. Het overlijden kan ervoor zorgen dat de inkomsten stil komen te liggen en dat er extra kosten gemaakt moeten worden om het op te vangen. Een passende nabestaandenverzekering kan hier zekerheid bieden.