Aansprakelijkheidsverzekering

Ook voor schade die je veroorzaakt tijdens het doen van een vriendendienst, is het fijn om voor verzekerd te zijn om je vrienden niet op kosten te jagen door jouw toedoen: een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen elk risico van aansprakelijkheid. Dit kan letselschade of zaakschade betreffen. Ook wanneer je een bedrijf hebt kun je jezelf verzekeren tegen schade door jouw toedoen; dit heet een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wie of wat wordt er precies verzekerd door een aansprakelijkheidsverzekering?

Voor alle schade die door één van jouw gezinsleden wordt veroorzaakt ben je verzekerd via een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Enkel opzettelijk veroorzaakte financiële schade, schade aan een motorvoertuig en schade die te maken heeft met het uitoefenen van een beroep of bijbaan vallen hier niet onder.

Afhankelijk van de aansprakelijkheidsverzekering wordt de schade die je partner of kinderen veroorzaken, schade veroorzaakt door jouw huisdier en brandschade aan een in het buitenland gehuurde vakantiewoning wordt ook gedenkt door een aansprakelijkheidsverzekering. Ook schade aan geleende goederen wordt soms vergoed en schade die optreedt tijdens vrijwilligerswerk of een stageperiode wordt door een aansprakelijkheidsverzekering vergoed.

Afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch is het wel verstandig om een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor enkele tientjes per jaar ben je verzekerd voor een groot bedrag. Als je schade aan andere toebrengt kan dit vaak flink in de papieren lopen. De meeste mensen hebben niet zoveel geld dat ze grote schadebedragen in één keer kunnen betalen. Door een verzekering af te sluiten ben je ervan verzekerd dat je bij eventuele schade niet achterblijft met financiële zorgen.

Gezinsleden meeverzekerd

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt vaak de aansprakelijkheid voor meer dan één persoon. Vaak ben je verzekerd in gezinsverband. Dit betekent dat de volgende personen verzekerd zijn:

  • verzekeringsnemer
  • echtgenote/echtgenoot of geregistreerd partner
  • de met de verzekeringsnemer in gezinsverband samenwonende personen
  • je minderjarige kinderen
  • je meerderjarige, ongehuwde kinderen die bij je inwonen of kunnen worden aangemerkt als uitwonend voor studie
  • grootouders/schoonouders, ongehuwde bloed- en aanverwanten die bij inwonen
  • je logés
  • Huispersoneel: als de aansprakelijkheid verband houdt met werkzaamheden voor de verzekeringsnemer

Welke aanbieder of aansprakelijkheidsverzekering moet ik kiezen?

Dat is afhankelijk van hoe je verzekerd wilt zijn, tegen welk bedrag en of je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bij een laag bedrag ben je zelf verzekerd tegen aansprakelijkheid. Wanneer je hogere bedragen gaat betalen kan ook je partner, kinderen of partner en kinderen mee verzekerd worden tegen aansprakelijkheid. Bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering doe je er dus goed aan eerst te bedenken wie je precies wilt verzekeren alvorens aanbieders te gaan vergelijken.