Verplichte verzekering

In principe kun je in Nederland alles verzekeren. Zo zijn de benen van Johan Cruijff ooit verzekerd en het achterwerk van Jennifer Lopez. Maar deze verzekeringen zijn natuurlijk niet verplicht. Er zijn slechts drie verzekeringen verplicht in Nederland: de basisverzekering van de zorgverzekering, de WA-verzekering voor auto-, motor- en bromremeigenaren en de opstalverzekering voor huiseigenaren.

Basisverzekering

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en daar kan nog een aanvullende verzekering bovenop komen. De basisverzekering is sinds een paar jaar wettelijk verplicht geworden voor iedereen die in Nederland woont. Daar tegenover staat dat zorgverzekeraars niemand mogen weigeren als ze nieuwe aanmeldingen krijgen voor de basisverzekering.

WA-verzekering voor voertuigen

De wettelijke aansprakelijkheid is al sinds 1963 verplicht in Nederland voor mensen die in het bezit zijn van een auto, motor of brommer. Door de WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je een ander toebrengt met je voertuig. Houdt er wel rekening mee dat een WA-verzekering die je inboedel verzekert, op zich niet verplicht is. De verplichting geldt alleen voor een WA-verzekering die voor voertuigen bedoeld is.

Opstalverzekering voor huiseigenaren

Wettelijk is een opstalverzekering geen verplichte verzekering, maar een bank kan je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten bij het afsluiten van een hypotheek. Met een opstalverzekering is je woning verzekerd tegen schade door storm, brand en inbraak. Duidelijk mag zijn dat je dus niet verplicht bent tot een opstalverzekering, maar wanneer je huis grote schade wordt toegebracht, is het wel heel fijn als je niet alles zelf hoeft te betalen. De opstalverzekering is ook bekend onder de naam woonhuisverzekering.

Niet verplicht, maar wel verstandig: inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering.